Motor Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?

Motor yağı; içten yanmalı motorlardaki hareketli parçaların sürtünmesini en aza indirgemek için kullanılan özel yağ anlamına gelir.

 

Motor yağı; içten yanmalı motorlardaki hareketli parçaların sürtünmesini en aza indirgemek için kullanılan özel yağ anlamına gelir. Motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur. Viskozite basit şekliyle bir yağın kalınlığının ölçüsüdür. Belirli bir sıcaklıkta yağın ne kadar akıcı olduğunu göstermek için de viskozite endeksi kullanılır. Genellikle bir yağ kalınsa viskozitesi yüksek, ince ise viskozitesi düşüktür.

 


 

Peki Hangi Motor Yağını Kullanmalıyım?

 

Bu sorunun cevabını otomobilinizin kitapçığında bulabiliriz. Kitapçıkta göremediyseniz veya kitapçığı bulamadıysanız ilgili yetkili serviste veya internet ortamında aracınızın hangi motor yağı kullandığı konusunda bilgilere doğru bir şekilde ulaşabilirsiniz. Birçok kişi aracının hangi motor yağı kullandığın araştırmadan 10w40 yağı kullanmaya başlamakta. Otomoiv üreticileri modellenen aracın hangi yağa daha uygun olduğuna karar vermek için satış öncesi birçok testten geçirmekte. Üreticinizin aracınızın modeline uygun gördüğü motor yağını kullanmanız gerekmekte. Arkadaşınız, komşunuz, dayınız veya sanayide çalışan ustanın önerdiği motor yağının pratikte araç için olumlu bir karşılığı bulunmuyor. Her aracın standart olarak belirlenen motor yağını kullanmak kuşkusuz en doğru olanı. Birçok sanayi ustası ülkemizin bulunduğu coğrafi koşullara göre 10w40 yağını kullananın daha doğru olacağını düşünüyor ancak ülkemizde kullanılan otomobil modellerinin Avrupa ülkeleri tarafından da kullandığını düşünürsek aslında coğrafi şartların pekte farklı olduğunu düşünemeyiz.

 


 

Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?

 

Motor yağları genel olarak ayrı başlıkta incelememiz gerekirse bunlar viskozite ve yağın çeşidine göre olurdu. 

 

Viskoziteye göre motor yağları

Viskozite mevsim sıcaklık değerlerine ve araç üreticisi firmaların araçlarının motorlarında kullandığı teknolojiye göre belirlenmektedir. Firmalar ürettikleri araçların kullanılacakları coğrafyaya göre motor yağı viskozitesini revize etmektedir. Aşağıda ülkelerin genel sıcaklıklarına göre hangi viskozite değerlerinde yağı kullanmanız gerektiği ile ilgili tablo örnekledik.

 

Tablo

 

Yağ türüne göre motor yağları

Motor yağları, yağ türüne göre ayrıştırıldığında karşımıza üç farklı yağ çeşiti çıkmakta, bunlar;

  • → Mineral yağlar 
  • → Yarı sentetik yağlar
  • → Tam sentetik yağlar

 

Mineral Yağlar

Mineral baz yağlar, bir rafineride işlenmek kaydıyla fraksiyonlarına ayrılan, yağlayıcı özellikleri mum gibi istenmeyen bileşenlerinden arındırılan ham petrolden elde edilen bir üründür. Ortalama ve düşük kilometre kullanım mesafesine ve basit bir motor tasarımına sahip hafif ticari ve otomobiller için uygundur.

 

Tam Sentetik Yağlar

Sentetik yağlar; laboratuvar ortamında tamamen kimyasal işlemler sonucunda üretilir. Sentetik motor yağı, mineral ve tam sentetik yağın en iyi özelliklerini bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş yağ çeşididir. Yarı sentetik olarak adlandırılan bu yağ tam sentetik yağın önemli özelliklerini taşıyan ve maliyet olarak tam sentetik yağlardan daha ekonomik olan piyasada en çok tercih edilen yağ türüdür.

 

Yarı Sentetik Yağlar

Mineral yağ ve sentetik yağın karıştırılması sonucu elde edilir. Yarı sentetik yağlar üretilirken genellikle p-80 oranında mineral yağa -30 oranında sentetik yağ eklenir. Sentetik motor yağı, mineral ve tam sentetik yağın en iyi özelliklerini bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş yağ çeşididir. Yarı sentetik olarak adlandırılan bu yağ tam sentetik yağın önemli özelliklerini taşıyan ve maliyet olarak tam sentetik yağlardan daha ekonomik olan piyasada en çok tercih edilen yağ türüdür